суббота, 24 января 2015 г.

Мова крою вишиванки (Язык кроя вышиванок)

     З давніх переказів відомо, що існувала мова вбрання за якою можна було прочитати багато інформації про людину: вік, сімейний стан, кількість та наявність дітей та навіть їх долю. Алфавітом цієї мови були орнаменти,  певні елементи одягу,  кольори та деталі крою про які ми сьогодні і поговоримо.
    Спочатку вважалося, що чим менше деталей під час шиття одягу – тим цілісніша душа (в деяких джерелах аура) того хто буде носити його.  Це було обумовлено і практичною стороною, адже раніше процес виготовлення тканин був трудоємким та довготривалим, зайвих клаптиків на було, та й матеріал (льон, коноплі, кропива, шерсть) потребували ретельної обробки. В ті часи викрійка  сорочки виглядала приблизно так:

Всі шви оброблялися червоними нитками, а край та горловина прикрашався певним орнаментом. 
З часом почали додавати все більше та більше деталей, таких як плечові вставки та ластовиця. З останньою виник цікавий курьйоз під час пошиву сценічних костюмів. Іноді зустрічаються сорочки з червоною ластовицею (перший приклад) - це ознака крадія, щоб його легко було знайти та упередити крадіжку, тож зверніть увагу на другий варіант викрійки. 

 Глибокий розріз спереду означав матір-годувальницю

Однією з ключових позицій був крій рукава. Занадто довгі носили волхви (обряди що вимагали не торкатися голими рукими певних артефактів) та заможні люди, що стало джерелом приказки - робити спустивши рукави. У жінок вони означали родові шляхи, тому їх  відсутність говорить сама за себе:

  Лише жінці, що народила дитину можна було носити розширення після зборки на рукаві. Одже недоречним є вдягати на дівчаток 9-ти років одяг що символізує трьох народжених дітей:



До наступної зустрічі!

  


3 комментария:

  1. Вікторіє, де була ця стаття, коли шила сценічні рубашки дівчатам? Шила по другій викрійці, та зробила зборку та розширення під нею. Звичайно, не критично, та надалі буду знати. Дякую.

    ОтветитьУдалить
  2. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  3. Дуже рада, що змогла вам допомогти, обовязково прочитайте наступну статтю яку буде присвячено віковим особливостям

    ОтветитьУдалить